Historia


Den allra första Nilfisk, blev introducerad 1910....  
 
Det var också den första elektriska dammsugaren i Europa - utvecklad och patenterad av den danske elektroteknikern Peter Andersen Fisker.
 
Den vägde 17,5 kg och var ganska dyr. En lyxig sak som många önskade sig, då heltäckningsmattor var den nya trenden inom smakfull heminredning.

Efter de två världskrigen blev det stor efterfrågan på moderna faciliteter - att vara ägare av en Nilfisk dammsugare blev symbolen för medelklassens livsstil - nästan som att äga en bil. Man kunde även låta sin använda dammsugare ingå i affären vid köp av en ny - vilket gjorde det enklare för många att ha råd. Den begagnade dammsugaren fick en översyn, nya kol och så blev den såld på nytt och därmed kunde fler få en eftertraktad Nilfisk dammsugare.

I generationer har Nilfisk mer eller mindre varit synonymt med en dammsugare. Hos mormor, mor och dotter har Nilfisk varit som en extra familjemedlem. Alla hushåll med självrespekt ägde en Nilfisk och den ursprungliga designen höll i många år.
 


Nilfisk har kommit långt sedan 1910. Designen har utvecklats och blivit kompakt och platsbesparande. Dammsugarens funktionella egenskaper är förfinade, vikten är starkt reducerad och idag är Nilfisk produktfamilj utökad med andra typer av rengöringsmaskiner.
Fortfarande baserad på sugmotorn, men med utökade färdigheter som ånga, vattensugning, tryck osv.

I dag är Nilfisk-Advance en av världens största producenter av professionella rengöringsmaskiner.