Massor av damm in - inget damm ut


2012-02-10 00:00

En dammsugare är inte bättre än det filter som sitter i den. Det är grunden till att filtrering genom åren varit en väsentlig del av konstruktionen i alla Nilfisk dammsugare. Filterkapaciteten är imponerande. Tar man ett standardfilter på exempelvis en Nilfisk Extreme och viker ut det helt, motsvarar det ytan på en badhandduk. Den stora ytan är din säkerhet på ett effektivt filter.

Effektiviteten på det bästa Nilfisk HEPA filtret är så hög, att den luft som kommer ut ur dammsugaren faktiskt är renare än normal luft i atmosfären. 99,999 % av alla partiklar ända ned till 0,3 µm stannar kvar i HEPA filtret. Därmed reduceras kraftigt den mängd damm som inandas.

Du skall välja minimum ett s.k. HEPA H13 eller H14 filter, om du vill säkerställa minsta utsläpp av skadliga partiklar för allergiker. Ett HEPA filter ser till, att luften som blåses ut igen är ren. Men det är också viktigt att du väljer en dammsugare som är tät, så att alla partiklar endast går via HEPA filtret. Kåpan skall vara HEPA-TÄT.
       

 

Alla dammpartiklar som är större än 5 µm, stoppas av det mänskliga luftfiltret: lungorna. Ju fler partiklar som når lungorna, ju större irritation kan uppstå. Det kan resultera i en mycket obehaglig hosta, om man lider av allergi eller astma.

Det avancerade och certifierade HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter er erkänt som ett av de bästa på marknaden. Det är placerat efter dammsugarens motor för att ge största effekt. Resultatet är ett Nilfisk filtersystem, som med sin stora effektivitet ger allergiker och astmatiker bästa möjliga skydd mot dammpartiklar - och alla andra, för alla är känsliga för damm i lungorna.

       

En dammsugare med ett bra HEPA filter är lite dyrare än vanliga dammsugare, men är en bra investering, om du bryr dig om miljön i hemmet.

 


Två Nilfisk dammsugarserier - Nilfisk Power och Nilfisk Extreme - har fått det s.k. ECARF kvalitetssigill. Sigillet tilldelas produkter och servicefunktioner, som har bevisat att de förbättrar livskvaliteten i vardagen för patienter som lider av allergi. Båda serier har även den dammtäta kåpan. 
 
Läs mer om HEPA här